Srebrenica, par filmova

Na danasnji dan bih preporucio nekoliko novijih, bitnih radova koji bi se trebali pogledati a vezani su za genocid u Srebrenici.

Prvi je film “Samir Mehic Bowie”, Lamije Grebo o Samiru Mehicu, mladom gitaristi koji ostaje u Srebrenici za vrijeme opsade i gubi zivot. Tokom opsade Samir ne gubi duh, svira, osniva bendove, pokusava ostati i opstati. Posto nisam siguran gdje ce film biti prikazan, evo link za tekst o Samiru, napisan od strane autorice. U filmu, a i u tekstu, dobijamo opis Samira kao osobe, kao muzicara kojem su gitara i rock n roll jedino oruzje, jedini nacin otpora protiv potpunog bezumlja. Odlican portret i prelamanje hiljada mrtvih kroz perspektivu jedne jedine zrtve. https://balkaninsight.com/2020/07/07/samir-played-guitar-the-life-and-death-of-srebrenicas-bowie/

Drugi film, “Disturbed Earth”, je potpisan od strane Kumjane Novakove i Guillermo Carreras-Candi-a. Meditativan, poetski i mucan, film istrazuje prazne prostore danasnje Srebrenice, dotice se pitanja kolektivnih sjecanja i amnezija kroz tisinu i sav bol koji se godinama iskopava iz zemlje.

Treci film, koji ce se ove godine moci gledati i u Balkanskom takmicenju na kosovskom Dokufestu je “My father's diaries” Ade Nuhanovica. Potpuno nevjerovatan film o redateljevom ocu koji je video kamerom snimao i biljezio rat u Srebrenici od samih pocetaka. Redatelj nalazi ocev dnevnik i pred nama se rasplice intimna prica o ogromnoj i nerazrjesivoj traumi ali i o pokusajima rekonstrukcija licnih i kolektivnih sjecanja uz pomoc medijatora, u ovom slucaju filmske kamere.Sva tri filma su bitna, svaki na svoj nacin. Kao i mnostvo drugih nespomenutih, bez obzira na formalne i stilske razlicitosti otvaraju filmske dijaloge sa prosloscu koja je jos uvijek neraspletivo povezana sa onim sto su Srebrenica i BiH danas.

vaffanculo
"I don't want to belong to any club that will accept me as a member." Groucho Marx

5 komentara

Komentariši